Home

Shopping centres from seven European countries have been selected for the identification of inefficiencies and the development of the systemic solutions which will be developed and virtually tested in CommONEnergy. The following CommONEnergy reference buildings cover a broad range of typical European shopping centres, features and configurations as displayed on below map (click to enlarge). Detailed information about each center can be found below, and their dedicated websites are hyperlinked in their names.

The Centro Commerciale Katané opened in 2009 and is owned by IGD and Ipercoop Sicilia. Its two-floor gallery with more than 60 retail units represents a GLA of 27.521 m2, of which 8000 are dedicated to a hypermarket providing all kinds of convenience goods. The hypermarket is currently developing a strategy to reduce building and management costs, lower water consumption in lavatories and service areas as well as reduce the warehouses area. The centre’s air-conditioned gallery is equipped with a high efficiency heating plant including a heat pump. 

This shopping centre is strategically located between the sea and the road to Mount Etna, making it very popular in this area. It offers an array of services: restaurants, bars, shops, entertainment for children and free parking.

First opened in 1975, the Donau Zentrum was continuously enlarged over the next decades. Since the last renovation in 2012, the shopping centre has a gross leasable area of 133.000 m2. The largest share of the GLA is occupied by anchor stores and supermarkets, but it also includes a leisure centre and a free parking service.

A solar thermal system and heat recovery of the ventilation supplemented by Vienna’s district heating cover the heating energy demand. Electricity is produced with a photovoltaic system, which covers 5% of the total annual energy demand for common areas in the entertainment centre. 

Brent Cross, Britain’s oldest shopping centre, was created in 1976. It is the first stand-alone shopping centre in the UK. For 39 years it has been at the heart of the community, meeting the shopping needs of the 7 million people living in the Northern London and Hertfordshire areas.

Brent Cross has got one of the largest retail catchments in the UK with an annual footfall of 15 million visitors. This shopping centre offers 84.200 m2 GLA with 118 tenants on two floors. Although it is smaller than more recent shopping centres, it has one of the largest incomes per unit area of retail space in the UK. Brent Cross has already been renovated in 1995, with additional shops and restaurants.

The Pamarys shopping centre was opened in 2004. With a total area of 6020 m2, it offers various facilities: a food store, a centre for decoration, construction materials and household items, a bowling/billiard club, a pharmacy, an optician and a gardening store. Pamarys is well situated, close to two residential areas but it also attracts customers from other parts of the city.

Energy demand for space heating and hot water is supplied by the furniture factory heating power plant next to the shopping centre. Approximately 10% of the thermal energy used for HVAC is taken from outdoor in order to ensure indoor air quality, measured by CO2 sensors. This solution, together with the high quality thermal building led to low specific energy costs for space heating. According to the shopping centre owner, it has the lowest energy when compared with all shopping centre buildings in Lithuania. The shopping centre is planning to install a solar thermal collector with the aim to cover the total water heating energy demand.

Studlendas is a bright and modern shopping centre, which opened in 2006. It is located near the Klaipeda University campus, a highly frequented area. It offers more than 50 retail units on two floors. This is the first project in Lithuania which combines both private and public segments. Its area of 12.637 m2 includes banking services, a pharmacy, repair shops, a bowling and fitness centre and household stores. The centre owner is continuously working on improving the building’s energy and its technical equipment. For instance, LED lights were installed in the parking areas and the waste heat coming from the food refrigeration is used for the heating system.

With its 45.578 m2 GLA, Waasland is the largest one-floor shopping centre in Benelux. It opened in 1972 and underwent a major renovation and extension in 2003-2004. With 140 shops, it offers a broad range of clothing, home decoration, comparison goods and food.

LED lighting, air-conditioning and heating control systems as well as refrigeration waste heat recovery are already implemented in this centre. Waasland is also the first Belgian shopping centre using solar reflective windows which keep the heat inside the building in winter and prevent overheating in summer. As a result of all these measures, the energy consumption has been reduced by 26%. Waasland is managed by Devimo Consult, a multidisciplinary company specialised in professional management, operation and development guidance of shopping centres and retail areas.

The Grand Bazar has a GLA of 17.904 m2 and is located in the city centre of Antwerp. It opened in 1993 through a significant rebuild and extension of an old warehouse from 1885. This shopping centre hosts around 50 shops, including a food supermarket, ICT and leisure equipment stores, clothing and housing stores.

In 2011, an extensive renovation within the existing walls was undertaken, leading to a very modern interior with panoramic escalators and a large skylight that increases the use of natural light. Conventional light systems were replaced with LED lighting and the new escalators with frequency controlled motors are the most important energy efficient measures implemented during this renovation. Like Waasland Shopping Centre, Grand Bazar is also managed by Devimo Consult.

Situated in the populous neighborhood of Valbisagno, this is an existing shopping mall including a Coop grocery of about 4000 m2 selling area that will be renovated. The intervention will also include an hotel with 150 rooms, parking lots (below and above ground) and a plaza for the neighborhood citizens.

The area will go through a major urban redevelopment: the built volume will be smaller than the actual and the area will be recovered and included in the urban use. During the construction phase the Lean-Construction procedures will be implemented with the aim of reducing the impacts and optimize the shopping mall operative phase. 

The CommONEnergy project will develop and implement innovative tools and solutions, including:

• High performing envelope using multifunctional elements and materials

• Feasibility studies for green integration within the façade or the urban context

• Ventilative cooling

• Integration of energy distribution and refrigeration system

• Natural and artificial lighting, storage integration

• Electrical mobility

• PV micro-louvers

• Solar collectors